domingo, 15 de mayo de 2011

"eGolem", de Eugeni Bonet

Proyección del film eGolem de Eugeni Bonet.
XXVII Festival Internacional de Poesia
Fundació Miró,
Barcelona:



El realizador Eugeni Bonet presentó una nueva versión de su film eGolem, que cuenta con música de Cristina Casanova y Pelayo Fernández Arrizabalaga. Vamos a poner unas palabras de presentación enviadas por el mismo Eugeni Bonet y, a continuación, un breve clip de una versión anterior -de 2009- de eGolem.

eGolem –que, segons com, pot llegir-se Ego/Golem– és un work in progress que progressa quan i com pot (i no gaire en l’entremig d’alguns anys transcorreguts des que es va encetar). Pren com a base un text literari: la novel⋅la de Gustav Meyrink, Der Golem (1915). “Todo en este libro es extraño”, digué Jorge Luis Borges, i afegí: “la ficción está hecha de sueños que encierran otros sueños”.

Un intent de literatura visual i palimpsèstica (un text que en reescriu un altre), l’autor-amanuensis ha pres unes partícules textuals del llibre de Meyrink –paràgrafs o frases literals, en aquest cas d’una traducció feta per Celia i Alfonso Ungría– i n’ha extret un dels poemes (o somni de somnis) que hi ha dins seu. Un poema en prosa i narratiu que es retorça en la circularitat o espiralitat dels seus símbols perennes.

Quant a les imatges –a més de qualques citacions del film de Paul Wegener i Carl Böse, Der Golem, wie er in die Welt kam (1920)– els vestigis o empremtes de l’antiga Sefarad componen una geografia artificial o imaginària. Els antics calls (callus judaicus) esdevenen el decorat buit i ucrònic on reviu el mite del Golem i de “la síl.laba misteriosa de la vida”.




Parece muy interesante, con ese estilo de Bonet que tanto recuerda al buen vídeo-arte de los 70 y primeros 80, y por consiguiente, al cine experimental en general. Por no hablar, también, del tema, o temas, que sugiere. Así que, ya lo saben, si se enteran que se proyecta en algún museo o galería de su ciudad (este tipo de material ha quedado relegado a esta clase de lugares), vayan a verla.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.